• English
  • Norsk Bokmål

Lag din egen fuglemat

Hjemmelaget fuglemat er billig og enkelt å lage, bra for fuglene - og veldig gøy! Her følger en enkel oppskrift med instruksjoner på hvordan du kan lage fuglemat hjemme.

Foto: Anne-Gri Henriksen.

I Norge har vi lang tradisjon for å mate fuglene om vinteren. Det er da først og fremst spurvefugler og finkefugler vi mater. Mens trekkfugler flyr sørover om vinteren der det fremdeles er insekter, overvintrer de såkalte «standfuglene» ved å spise frø, men også bær og frukt, som de finner i naturen. Når vi skal lage fuglemat fra bunnen av er det derfor disse som er hovedingrediensene.

Likevel er det også fint å ha i grovt mel, kli og havregryn. Mange småfugler, som for eksempel gulspurven (Emberiza citrinella), lever i kulturlandskapet og spiser havre som er igjen på åkrene eller som gis til hesten. Ettersom det dyrkes havre færre steder som følge av større driftsenheter, og færre har hest, sliter gulspurven med å få tak i mat om vinteren. Derfor er det ekstra fint å hjelpe gulspurven, som allerede er på rødlista over sårbare arter, ved å tilby litt havre i fuglematen eller i nek.

Å lage din egen fuglemat er morsomt og enkelt, og fint å gjøre med sammen med andre. Her følger en oppskrift på hvordan du kan lage din egen!

Bruk pepperkakeformer, eller putt fuglematen i gamle kopper og krus. Foto: E. Nerland 2023.

Oppskrift på egen fuglemat

Ingredienser:

  • Fuglefrø (velg gjerne solsikkefrø uten skall. Som regel er det kun de store finkefuglene, som dompap, som klarer å åpne solsikkefrø med skall)
  • Flott matfett (Delfia-fett går også fint)
  • Sammalt mel, finmalt
  • Kruskakli
  • Lettkokte havregryn
  • Frosne bær, tørket frukt (usaltet og usukret)
  • Nøtter
  • Evt. mais, tyttebær, nøtter, granskudd til pynt og mat

Utstyr:

  • En gryte til å varme matfettet i
  • En bolle til å røre sammen fuglematen
  • Ting å fylle fuglematen i.
  • Hyssing og saks
  • Fjøl
  • Peppekakeformer

Tips! Hva kan du bruke til å fylle fuglematen i? Her er det bare fantasien som setter grenser. En enkel og fin måte er å bruke gamle, rene melkekartonger eller hermetikkbokser. Men du kan også fylle gamle kopper og krus du ikke lenger bruker, eller hva med en dorullkjerne eller kongler? Pass på å ikke bruke beholdere som kan forsvinne med vinden og lage forsøpling, eller gå i oppløsning.

Slik går du fram:

1. Varm opp matfettet i en gryte. Matfettet er ferdig varmet opp når det har smeltet og blitt til en klar væske. Pass på! Oppvarmet matfett er veldig varmt.

Forslag til ingredienser. Melet er med på å binde blandingen. Foto: E. Nerland 2023

2. Rør sammen de tørre ingrediensene i en bolle. Hvis du vil ha en ekstra fin blanding kan du kjøre den en runde i food-prosessoren eller miksmasteren.

3. Hell det smeltede matfettet forsiktig i bollen med de tørre ingrediensene og rør til du får en seig, klissete, god masse.

Ferdigblandet røre. Den er klissete og myk. Jo kaldere den blir, jo hardere blir den. Blir den for hard kan du varme den opp igjen i et varmt vannbad. Foto: E. Nerland 2023.

4. Finn fram de formene du vil fylle og stapp i!

5. Sett formene kaldt slik at deigen stivner. Fest på en hyssing og heng den opp i et tre, eller putt den i fryseren og gi i julegave til en du er glad i.

Lag fuglemathjerte:

Ekstra utstyr: 1 stor og 1 liten pepperkakehjerteform.

1. Følg oppskriften overfor.

2. Når du har lagd massen ferdig setter du det lille pepperkakehjertet inni det store:

3. Legg fuglematdeig mellom det lille og store pepperkakehjertet. Fyll halveis opp.

4. Klipp av en tråd og legg den to ganger oppå deigen. Tråden fungerer som en slags armering. Press den gjerne litt inn i deigen.

5. Når du har lagt i tråden fortsetter du å fylle hjertet. Hvis du vil pynte hjertet kan du presse inn litt mais, tyttebær eller granskudd.

6. Sett hjertet kjølig og vent 10-15 minutter. Men ikke for lenge slik at du  kan presse det lille hjertet ut fra midten og det store fra ytterkanten, før massen stivner helt. Start helst med det lille i midten før du tar det store. 

7. Heng opp i en snor og pynt med en rød sløyfe. En kjempefin juledekorasjon, eller nydelig julegave!

Du kan også bruke andre pepperkakeformer. Husk da å legge hyssing i midten slik at den henger sammen etter at den er tatt ut av formen. Bruk også gjerne en lengre hyssing som fuglematen kan henges opp med.

Tips! Hvis du venter for lenge med å hente hjertet fra kulda kan det bli litt vanskelig å få ut formene. Da går det an å la det ligge litt i romtemperatur og la det varme seg litt opp igjen. Hvis hjertet ditt brister kan du reparere det med litt matfett igjen.

Ferdig hjerte! Foto: Anne Marie Austad 2023.

Lurer du på hvor du skal henge opp fuglematen? Hør intervju med Anne-Gri Stenbråten Henriksen på Holm i NRK radio her og få gode tips!