I 2019 registrerte vi bever i Innlandet gjennom en spørreundersøkelse og noe feltarbeid. I år vil DNV gjennomføre kartlegging i Totenkommunene siden det ikke har vært kartlagt her siden 2001. De to kommunene har hatt svært ulik utvikling på disse 19 årene. Østre Toten har i følge spørreundersøkelsen om beverregistreringer i 2001 (Geving, 2002) og 2019 hatt en nedgang fra 15 til 6 lokaliteter, mens Vestre Toten har hatt en økning fra 7 (2001) lokaliteter til 15 (2019).  Siden det er foretatt en grundig undersøkelse i Totenkommunene av Gordon Fjeld i 2001( Fjeld, 2001), er det mulig å vurdere hvordan bestanden har endret seg. Vestre Toten åpnet for jakt i 2010 og viltansvarlig melder om økende aktivitet i Hunnselva. Øste Toten åpnet ikke opp for jakt før i 2019 og viltansvarlig er usikker på hvor mange lokaliteter som finnes og om de er bebodde eller ikke. Siden det er nabokommuner kan vannveier som deles vurderes sammen.

 

DNV ønsker ved dette å bidra til en bedre kunnskapsplattform rundt bestandssituasjonen til bever, som igjen kan være et verktøy for kommunenes videre arbeid med arealplaner og eventuelt vurdering av åpning/stenging for jakt.

 

Har du tips til lokaliteter i Østre eller Vestre Toten, så ta gjerne kontakt med Elida (Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.).