• English
  • Norsk Bokmål

Naturtypekartlegging for Gjøvik kommune

Dokkadeltaet Nasjonale Våtmarkssenter (DNV) har på oppdrag fra Gjøvik kommune utført naturtypekartlegging i kommunen. Oppdraget ble finansiert med natursatsmidler fra Miljødirektoratet i 2024. Feltkartleggingen ble gjennomført i perioden juni-oktober 2024.

Prosjektleder: Konstanse Skøyen


Hele prosjektområdet har et areal på 11 km². Prosjektet omfatter de to delområdene «Vismunda» og «Stokkeelva». Registreringer av naturtyper er foretatt etter Miljødirektoratets instruks som er basert på Natur i Norge (NiN) versjon 2.1.
Det er totalt kartlagt 188 naturtypelokaliteter i hele prosjektområdet, med varierende størrelse og lokalitetskvalitet. Det er registrert til sammen 164 naturtypelokaliteter med 16 ulike naturtyper i Vismunda, hvor totalt 62 naturtypelokaliteter er semi-naturlig eng (VU), de fleste nord i området, fordelt på slåttemark (CR), naturbeitemark (VU) og overordnet semi-naturlig eng (VU). I Stokkelva er det registrert til sammen 24 naturtypelokaliteter med åtte ulike naturtyper. Av arter er det registrert 22 ulike rødlistede arter i Vismunda, de fleste karplanter knyttet til slåttemark og naturbeitemark. Det ble ikke funnet rødlistede arter og heller ingen fremmede arter i Stokkelva.


Vismunda og Stokkeelva består av naturtyper som skiller seg ut i Innlandet. Områdene er mer intakt og kalkrike enn ellers i fylket. Det er mindre inngrep og et stort artsmangfold. Flere av de registrerte semi-naturlig enger egner seg godt for skjøtsel og/eller har
restaureringspotensial. Gjøvik kommune har svært få intakte slåttemarker og det er derfor svært viktig at de få som er igjen skjøtes riktig i tiden fremover. Det er stort potensial for rødlistede sopper, lav og moser i de kalkrike skogtypene som kalkgranskog, kalkfuruskog, samt gammel granskog. Det anbefales derfor mer tid til kartlegging av rødlistede arter som er spesielt knyttet til kalk i Vismunda.

Les rapporten her

Skarlagenvokssopp
Rosenkjuke