• English
  • Norsk Bokmål

NiN Basiskartlegging av verneområder i Rogaland fylke

Prosjekteder: Espen Sommer Værland

Dokkadeltaet Nasjonale Våtmarkssenter AS (DNV) har i 2024 kartlagt arter og naturtyper i 10 verneområder/delområder i Rogaland fylke. Disse er Tjuvholmen/Klumpen naturreservat, Foldøy dyrefredningsområde, Adnaråsen naturreservat, Berget naturreservat, Fisterfjell naturreservat, Nag naturreservat, Gåsholmen og Årvikholmen naturreservat, Nautøy, Longholmen og Bukkholmen naturreservat, Lindøy naturreservat og delområde av Nordraheia naturreservat.

Verneområdene omfatter øyer i Boknafjorden og noen skogreservater omkring. Ulike typer kulturlandskap på øyene, samt rik edellauvskog og noe rik furuskog utgjør hovedtrekkene i naturreservatene. De fleste verneområdene inneholder store områder med trua naturtyper og et varierende antall trua arter. Verneområdene har mange ulike forvaltingsrelevante problemstillinger, men gjengangerne er opphør av skjøtsel eller redusert hevd i kulturlandskapet, og fremmedarter og granplantefelt i skoglandskapet.

Det foreslås en rekke tiltak for å håndtere utfordringene, og i flere områder burde det utarbeides helhetlige planer for blant annet å bekjempe fremmedarter, fjerne/tynne granplantinger og skjøtte/restaurere kulturlandskapet.

Les rapporten for 2024 her

Dokkadeltaet Nasjonale Våtmarkssenter har i 2022 kartlagt arter og naturtyper i seks naturreservater i Rogaland: Hylsskaret naturreservat, Øyna naturreservat, Nordraheia naturreservat, Skåland naturreservat, Vedvika naturreservat og Vikaneset naturreservat.

Hylsskaret er et stort reservat med en rekke ulike skogtyper, fra kalkrik edelløvskog til gammel furuskog, og mange bekkekløfter. Øyna er et lite reservat på en øy med relativt ung blandingsskog sammen med noen gamle styvingstrær. Nordraheia er et stort reservat med furuskog i ulik alder og åpen hei, med noe raspåvirket eng langs Jøsenfjorden. Skåland er et lite reservat med edelløvskog av varierende alder og rikhet. Vedvika er et lite reservat som består hovedsakelig av boreonemoral regnskog. Vikaneset er en bratt fjordside langs Saudafjorden med relativt store forekomster av rik edelløvskog i varierende alder.

Det er anbefalt ulike forvaltningstiltak i de fleste av reservatene. Gran er et problem flere steder, både plantinger og selvsådde trær. Det er observert fremmede arter i høye risikokategorier i de fleste reservatene, men det varierer hvor stor trussel disse utgjør. Hylsskaret, Vikaneset og Øyna har gode bestander av styvingstrær. Vi kommer med noen råd til hvordan disse kan restaureres og i hvilke deler av reservatene restaurering og fristilling av styvingstrær er mest hensiktsmessig.

Les rapporten for kartleggingen i 2022 her

Dokkadeltaet Nasjonale Våtmarkssenter har i 2021 kartlagt arter og naturtyper i to verneområder i Rogaland fylke: Hesten naturreservat og Strandaliane naturreservat. Begge områdene er verna for å sikre verdifulle skogtyper.

Strandaliane i Rogaland – vakkert og utfordrende landskap (Foto: Espen Sommer Værland)

Hesten er et skog- og myrområde dominert av skrinn og fattig furuskog med innslag av fattig myr og myrskog. Spesielt for verneområdet er innslag av boreonemoral regnskog i nord og nordøstvendte sider. Her finners typiske regnskogarter, hvor flere er rødlistet. Innenfor verneområdet er det også rødlistede naturtyper som kalk- og lågurtfuruskog (VU), frisk, rik edellauvskog (NT) og lågurtedellauvskog (VU), samt at det forekommer noen gamle styvingstrær.

Strandaliane naturreservat er et bratt skog- og heiområde på østsiden av Suldasvatnet. Det er flere rødlista edelløvslogstyper i verneområdet, samt høstingsskoger med styva av ask, alm og lind. Ellers er det store bekkekløfter og områder med tidligere plukkhogd skog som dels har utvikla gammelskogsegenskaper.

I begge verneområdene er det utfordringer knytta til gran som problemart og ivaretakelse av kulturlandskap. I Hesten også fremmede arter og i Strandaliane reguleringa av Eivindsåa.

Les rapporten for 2021 her